Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, sustine o declaratie de presa la sediul CSM inainte de a participa la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii si a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, in Bucuresti, miercuri 18 ianuarie 2017. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Parchetul General anunţă că sunt îndeplinite condiţiile legale de DESECRETIZARE a protocolului încheiat cu SRI

Parchetul General a anunţat marţi că a fost finalizată analiza privind procedura de desecretizare a protocolului încheiat între instituţie şi SRI, concluzia fiind aceea că sunt îndeplinite condiţiile legislaţiei în vigoare pentru declasificarea documentului.

 

 

ŢAvând în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securităţii naţionale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele: La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea documentului menţionat. În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public aşteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informaţii, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituţiei cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita şi competenţele specifice prevăzute de legeŢ, au precizat reprezentanţii Parchetului General, într-un comunicat de presă.

Precizările vin după ce, marţi, Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI, a declarat că a discutat din nou cu directorul Serviciului Român de Informaţii, care este de acord cu desecretizarea protocolului încheiat de SRI cu Parchetul General, dar că trebuie să existe un accept şi din partea acestei instituţii.

„Am avut încă o discuţie cu directorul SRI, faţă de situaţia anterioară a ajuns la concluzia că toate articolele din protocol pot să fie declasificate şi prezentate în spaţiul public.A rămasca astăzi sau mâine, SRI să trimită la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie acordul lor de a desecretiza. Prootocolul este încheiat între Parchet şi SRI, nu între SRI şi Parchet, are număr secret la SRI şi la Parchet şi este clar că va fi nevoie şi de acordul Parchetului pt a fi prezentat publicului”, a declarat Claudiu Manda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*