Afla ce masini vor trece de ITP dupa aceasta saptamana - Stiri Romania

Afla ce masini vor trece de ITP dupa aceasta saptamana

Este oficial! Începând cu această săptămână, doar aceste mașini vor mai putea circula pe străzile din România. În urma unor prevederi care s-au aplicat din 20 mai 2018, doar aceste autoturisme pot trece de inspecția tehnică periodică (ITP).

Cum 20 mai a picat duminică, modificările legislative au intrat în vigoare luni, 21 mai. Astfel, la fiecare inspecție tehnică periodică (ITP), mașinile trec sau nu de verificare în funcție de gravitatea defectelor pe care le au.

 

 

Mai exact, autovehiculele pot trece de inspecție cel mult cu defecte minore, iar dacă este vorba de defecte mai grave, acestea nu vor primi ITP-ul și vor trebui reparate în maximum 30 de zile, informează avocatnet.ro.

„În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe majore, se consideră că inspecția nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecție a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecția inițială. În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe periculoase, se consideră că inspecția nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecție a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecția inițială”, se precizează în actul normativ.

Noile prevederi includ și definiții pentru cele trei categorii de defecte:

  • deficiențe minore: deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore;
  • deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante;
  • deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Până în prezent, Ordonanța Guvernului nr. 81/2000 nu includea nicio prevedere referitoare la categorizarea deficiențelor și măsurile ce trebuie luate în cazurile respective. ITP-ul se face periodic, în funcție de categoria vehiculului. De exemplu, automobilele trebuie verificate o dată la doi ani, iar taxiurile – o dată la șase luni. Autovehiculele școlilor de șoferi trebuie verificate, în funcție de numărul de locuri pe scaune, fie o dată la un an, fie o dată la șase luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*