"Medicane", o furtună rară, asemănătoare uraganelor, este pe cale să lovească Europa - Stiri Romania

„Medicane”, o furtună rară, asemănătoare uraganelor, este pe cale să lovească Europa

(CNN) O furtună puternică și rară este setată să lovească estul Mediteranei în acest weekend.

Furtuna hibridă, deseori numită „Medicane” (mediteraneană + uragan), are caracteristici similare cu uraganele și taifunele.
Potrivit unui studiu publicat în 2011, doar aproximativ 1-2 „medicieni” apar pe an. Aceste furtuni puternice se întâmplă de obicei în lunile septembrie și octombrie, când temperaturile la suprafața mării din Marea Mediterană sunt încă destul de calde, deși pot apărea în orice moment al anului.

 

O furtună asemănătoare uraganelor din Marea Mediterană, cunoscută sub numele de „Medicane”, se învârte în apropierea insulei Sicilia pe 7 noiembrie 2014.
Furtuna actuală a provocat inundații în Tunisia și Libia în ultimele zile, înainte de a se deplasa spre nord de Marea Mediterană spre Europa.
De-a lungul mării, furtuna este susceptibilă de a ridica mai multe trăsături asemănătoare tropicale, asociate în mod obișnuit cu uraganele, cum ar fi vânturile puternice și chiar un ochi în centrul său.

 

Se așteaptă ca sistemul să se deplaseze încet pe insula Creta și în sudul Greciei, înainte de a ridica viteza și de a merge duminică în vestul Turciei.
Zonele Greciei și Turciei vor fi lovite de ploi abundente și de vânturi puternice.
Pe Creta și alte insule din sudul Greciei, ar putea cădea ploi de 4-6 inci (100-150 mm), ceea ce ar putea duce la inundații. Orașele precum Izmir, Turcia și Kalamata, Grecia, au putut vedea 2-3 centimetri (50-60 mm).
Din fericire, medicanul va fi probabil absorbit în fluxul de jet de nivel superior și nu va trece peste Europa de Sud-Est, ceea ce va limita cantitatea de inundații din furtună.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*